Swedbank pratade ekonomi med våra hockeyspelare

Publicerad 2022-11-22 11:00
Img 5163 kopiera
Förra tisdagen fick Göteborg HC besök från Bilal som jobbar på Swedbank med deras satsning "Ung ekonomi" som vänder sig till barn och unga i grundskolan och gymnasiet. Syftet är att inspirera barn och unga att se på sin ekonomi på ett sätt där de själva kan göra skillnad. Vi är stolta över att ha Swedbank som partner och som möjliggör att vi kan bedriva vår barn- och ungdomsverksamhet.

Bilal började med att fråga barnen som sitter i fulldressad hockeyutrustning inne i möteslokalen om de får veckopeng hemma. Barnen nickade och flera berättade att de får en viss summa i veckan för att kunna köpa något att unna sig med.

Ju tidigare man börjar prata och lär barnen om ekonomi, desto bättre blir dem på att sköta sin ekonomi i framtiden. Man behöver träna ekonomi precis som med hockeyträningen, sa Bilal.

Bilal har jobbat inom banksektorn i 18 år. Han åker ofta runt till skolor och föreningar för att träffa ungdomar och vuxna för att få dem att bli bättre på att sköta sin ekonomi. Att han nu besöker Göteborg HC är en del av vårt arbete med att utveckla hela människan tillsammans med Swedbank. Senare i vår kommer Friends att utbilda våra ledare kring mobbning, kamratskap även det tillsammans med Swedbank.

Bilal pratade om vikten av att ha en buffert och att spara undan pengar utifall något oförutsägbart skulle hända eller bara för att kunna genomföra sina drömmar.

Barnen fick diskutera i grupper om vad de tyckte om att man ska lägga upp sparandet och gav flera tips. Spelarna tyckte att det är klokt att lägga undan pengar på ett annat konto och att undvika impulsköp.

Bilal pratade också om säkerhet och hur lätt det är att bli lurad om man inte har koll. Han frågade barnen om de har blivit lurade eller utsatta för bedrägeri någon gång.

Han betonade att det är viktigt att man är försiktig, framförallt ute på internet.Barnen frågade om de höga elpriserna. Bilal berättade att det är samma sak där att man kan spara på energin, tillexempel genom att inte ha tänt alla lampor och ladda sin mobil samtidigt etc.

Bilal sa att barn blir påverkade av sina föräldrars beteende.

- Det är viktigt att prata med barnen på rätt sätt och inte "skrämma" dem med att tillexempel att bränslet har gått upp, menar Bilal.Grupp nummer två var spelarna i tjejlag mellan som också fick ta del av kunskap och tips för att få bättre koll på sin ekonomi.

Precis som med den första gruppen så pratade Bilal om vikten av att ha balans i sin ekonomi och att ha en buffert. Flera höll med om att det är en trygghet att ha sparade pengar om det plötsligt dyker upp oförutsedda utgifter.

Bilal pratade även om lån och att det har blivit allt enklare att ta lån. Han menade att det kan var klokt att ta ett lån om man tillexempel vill köpa en bostad, men inte att låna till mindre köp.

Han sa att det är lättare än någonsin att ta lån och berättade att ökandet av att ta lån bland unga har ökat kraftigt. Det var skrämmande att höra att 32 000 ungdomar skuldsätter sig varje år.

Bilal rekommenderade att man gör en budget för att få bättre koll på sina utgifter och inkomster. Sparandet är något Bilal återkom till och att det är det bästa sättet att få en stabil ekonomi.Avslutningsvis så pratade Bilal om bedrägeri med tjejerna och gav några tips på hur man kan skydda sig. Några exempel som Bilal pratade om, lämna aldrig ut koder, kort eller personliga bankuppgifter. Klicka inte på länkar på någon annans uppmaning. Var misstänksam mot för generösa erbjudanden. Säkerhet och smidighet går sällan hand i hand. Om man har drabbats så ska man kontakta sin bank och polisanmäla fallet.

- Jag tycker att det är viktigt att Swedbank sponsrar Göteborg HC. Det viktigt att alla får möjlighet att idrotta oavsett ekonomi, avslutar Bilal.


Vi säger återigen tack till Swedbank för att ni är med som partner till Göteborg HC och för att ni gör skillnad för våra barn och ungdomar.

Jan Mellgren
Md klubb2014
Md grasroten annons hemsida
Md ladda ned
Md youtube bild
Md insta
Md ladda ned  1
Md myclub logo
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub